Tipy pro přípravu kávy v konvičce Bialetti
- Pokud máte konvičku úplně novou, první 3-4 várky kávy vylijte. Zbavíte se tak nepříjemné plechové chuti.
- Vždy si pohlídejte, že máte konvičku pořádně utaženou. Pokud toto zanedbáte, mohlo by se stát, že konvička na rychlovarné desce nebo na sporáku spustí zběsilý kvapík a káva se závity probublá ven.
- Používejte ideálně kávu namletou na střední stupeň (jemnější než na french press, ale hrubší než na espresso). Příliš jemné namletí by totiž mohlo vést k ucpání filtru a ke zničení konvičky
- Zásobník na kávu poctivě napěchujte – chcete přeci pořádnou kávu a ne obarvenou vodu!
- Pohlídejte si, aby se voda ve spodní části konvičky nedotýkala nádobky s kávou. Hladina by neměla přesahovat místo, ve kterém je na vnější straně umístěn bezpečnostní ventil.
- Postavte na plotýnku nebo keramickou desku a nechte provřít (kdy konvičku odstavit poznáte podle charakteristického zvuku)
- Při nalévání horké kávy si dejte pozor. Mezi oběma díly konvičky může (pokud ji špatně utěsníte) vzniknout spára, odkud bude kapat vřelá voda.
- Po použití nemyjte konvičku saponátem, ale pouze teplou vodou. Mohli byste odstranit patinu konvičce, ale hlavně si zkazit na několik dalších várek chuť kávy saponátem.
- Patinu neodstraňujte a konvičku ničím nedřete. Patina ničemu nevadí a podle některých i zlepšuje chuť kávy.