Čištění a údržba pákového kávovaru
Pravidelné odvápňování nejlépe a odstranění usazování vodního kamene je nejdůležitější údržba, kterou musíte správně provádět, aby nedošlo k poškození kávovaru.
Ke správné a dlouhodobé funkci kávovaru je potřeba vědět, jaká voda se k přípravě kávy používá. Vždy je vhodné používat vodu upravenou, tedy zbavenou látek, které způsobují usazování vodního kamene. Je vhodné používat změkčovač vody, který oddálí dobu mezi jednotlivými cykly odvápnění nebo kávovar odvápňovat v pravidelných intervalech. Usazování vodního kamene v kávovaru výrazně ovlivňuje jeho funkce, např. nahřívání, zmenšuje se objem bojleru, zanáší se ventily apod. Oprava je pak nákladná a neřeší se v rámci záruky.
Pokud nevíte, jakou vodu máte, je ideální zjistit si tvrdost vody přímo u vodárenské společnosti (vždy je to uvedeno na jejich internetových stránkách).
Interval odvápňování je závislý právě na tvrdosti vody (usazování vodního kamene). Při tvrdosti vody do 0,7 mmol/l není nutné provádět odvápňování.
Čím je voda tvrdší, tím častěji je nutné kávovar odvápňovat. K odvápnění používejte jen prostředky k tomu určené, nejsou agresivní vůči gumovým těsněním a dalším dílům kávovaru (např. hliníkovým částem) a neovlivňují následně chuť kávy. Nepoužívejte tedy ocet ani kyselinu citronovou.
Čištění mléčných cest
Tekutý čistič mléčných cest a usazenin odstraňuje zbytky mléka a mléčné usazeniny od částí Vašich přístrojů, které přicházejí neustále do kontaktu s mlékem. Zbytky mléčného tuku jsou hygienicky, pečlivě a jemně odstraněny. Po vyčištění není cítit žádné aroma a můžete si znova vychutnat Vaši kávu.
Čištění parní trysky
Základní čištění parní trysky se provádí vždy před, a po jejím použití. Před každým použitím je třeba odstříknout zkondenzovanou vodu. Po použití trysky je nutné otřít povrch trysky od zbytků mléka a pustit trochu páry, aby se pročistil i vnitřek trysky. K čištění povrchu trysky lze použít vlhký hadřík.
Na konci denního používání kávovaru vyčistíme parní trysku pomocí čističe mléčných cest.
Zakončení trysky odšroubujeme (pokud je to možné). Odšroubované zakončení trysky i konec trysky ponoříme do roztoku pro čištění mléčných cest a necháme působit. Vnitřní část trysky mechanicky očistíme pomocí kartáčku. Vše řádně omyjeme horkou vodou. Trysku sešroubujeme a na chvíli pustíme horkou páru.