Jak správně připravit kávu v konvičce Bialetti
- Do spodní nádobky (A) se nalije voda až do úrovně ventilu umístěného na vnější straně.
- Trychtýř (B), jehož dno je vybaveno jemným sítkem, se plně naplní středně mletou kávou, avšak nesmí se umačkávat.
- Našroubuje se horní nádobka (C), která je na její spodní straně taktéž opatřena sítkem, ale ještě jemnějším. Horní a dolní nádobky se po sešroubování pevně přitáhnou, aby těsně doléhaly na trychtýř.
Připravený trychtýř s kávou
Vaří se na mírném ohni.
Po několika minutách se ve spodní nádobě začne vytvářet pára, která vytlačí vařící vodu přes trychtýř s kávou do horní části.
Ventil umístěný na boční straně spodní nádobky naplněné vodou je bezpečnostní a měl by zabránit přetlaku při ucpání průchodu páry nahoru (např. při ucpaném filtru příliš jemnou kávou).
Nemělo by se čekat, až vyteče veškerá voda ze spodní nádobky nahoru, konvice by se měla odstavit těsně před dokončením extrakce.