Provádíme servisní výjezdy po celé ČR. Navštívit nás můžete také v našich servisech a showroomech v Praze a Brně.

Příprava kávy v domácím pákovém kávovaru

Příprava v pákovém kávovaru je ideální volba pro milovníky typických italských kávových specialit, jako je caffè crema a espresso.

Abyste dosáhli chutě jako v kavárně, je u pákového kávovaru rozhodující tlak zhruba 9 barů. Spařováním pod tlakem se tvoří pěna, která je specifickou charakteristikou espressa a caffè crema.

Domácí pákové kávovary jsou skvělé, pokud vás káva opravdu zajímá a její příprava je pro vás kreativním procesem tvoření. Budou pro vás ideální volbou, pokud chcete návštěvy zaujmout svým baristickým umem, rádi zkoušíte různé druhy kávy, nové možnosti, chutě a aromata. Do přípravy kávy v domácím pákovém kávovaru budete investovat více času a energie, výsledek však stojí za to. Další z předností pákových kávovarů pro domácí použití, je také výhodná cena.

Příprava kávy v pákovém kávovaru je samozřejmě náročnější než v automatickém kávovaru. Základem úspěchu je správně namletá čerstvá káva

Pákový kávovar je třeba zapnout s několikaminutovým předstihem, aby se voda na přípravu kávy ohřála. Do kávovaru pak upevněte ještě nenaplněnou páku a nechte jí protéct jednu dávku horké vody, aby se páka před spařováním kávy předehřála. Dobrým nápadem je předehřívat i šálky. K tomu se hodí integrovaný ohřívač šálků, který je součástí mnoha pákových kávovarů. Případně můžete hrnky před naplněním vymýt horkou vodou.

MNOŽSTVÍ KÁVY

pro jedno espresso, potřebujete zhruba 8 g mleté kávy. Pokud chcete při jednom spaření připravit dvě espressa, měli byste použít odpovídající dávku zhruba 16 g mleté kávy. Kdo má rád espresso nebo caffè crema opravdu pořádně silné, může single shot připravit i ze 16 g mleté kávy. 

  • 1 mírně navršená polévková lžíce mleté kávy odpovídá 7–9 g
  • 1 mírně navršená čajová lžička mleté kávy odpovídá 3–4 g

PĚCHOVÁNÍ KÁVY A UPEVNĚNÍ PÁKY DO KÁVOVARU 

Do páky dejte mletou kávu a rozprostřete ji rovnoměrně tak, že ji prsty zarovnáte do rovna nebo pákou lehce klepnete o pracovní desku. Když je povrch mleté kávy pěkně vyrovnaný, použijte pěchovadlo a kávu stlačte velkým tlakem (cca 15–20 kg). Pak páku umístěte do kávovaru a zahajte spařování. Po zhruba 20 až 25 vteřinách paprsek vytékajícího espressa začne být světlý. Nyní byste měli proces ukončit, protože z kávy byly uvolněny všechny vonné složky. Čím déle bude voda ještě protékat, tím bude espresso vodnatější.